Drygt 20 personer lyssnade intresserat när Åhl Anders barnbarnsbarn, Birgitta Berggren och Margareta Matsson, berättade om livet i Plintsberg förr. Åhl Anders föddes 1851 började skriva dagbok år 1874 och tack vare de bevarade dagböckerna fick åhörarna höra om hur människorna genom hårt arbete, samarbete och brukande av marken i byn och fäboden kunde livnära sig. Skogen gav förutsättningar för inkomster och av virket byggdes bland annat lador och bostäder. Ladorna var nödvändiga för att kunna förvara vinterns foder till djuren. Genom erfarenheter samlades kunskap om grödor som gav näringsrik mat och åhörarna fick se hur de proteinrika gråärterna ser ut när de torkat.
Ibland var sommaren regnfattig och det blev torka i byn. Genom gemensamt arbete grävdes Täppkällan där flera gårdar kunde hämta vatten.
För människor som lever 2018 låter livet i slutet av 1800- och början av 1900-talet mycket strävsamt. Dagens bybor har andra livsvillkor och det är värdefullt att förstå hur livet var förr för att uppskatta bekvämligheter och villkor som är självklara idag.
Det blev en trivsam söndagseftermiddag med berättelser och fika som byns bageri ”Katarinas Bröd och Kaka” ordnat. Katarina informerade om sina bröd som är bakade med näringsrikt mjöl som kommer från gamla kulturgrödor och sålde slut på hela dagens sortiment.
Hej, tack för marknadsföring! Jag såg att föreningen behöver uppdateras på Hela sverige ska leva.