En lyckad byvandring

Solen sken över alla deltagare i dagens byvandring och det blev en givande och lärorik eftermiddag med de kunniga ledarna, Anders Gunsarfs, Ingrid Wikström, Britt-Marie Dahlin, Birgitta Berggren och Sven Pellas. Deras samlade kunskap kan inte återges här så den ges full rättvisa och här följer endast en kort resumé av vandringen.

Vandringen startade vid Tällbergs station (som ligger i Plintsberg) och ledarna delade med sig av sina kunskaper om området och vad som hände när järnvägen kom till byn 1914.
Tidigare var slutstationen för tåget i Insjön och resenärer, som skulle färdas ända till Tällberg och Plintsberg, fick åka vidare med båt till Laknäs.
Med järnvägens utbyggnad följde utveckling. Järnvägen gav bättre möjligheter för det som idag kallas för besöksnäring. Post och paketförsändelser kom och kunde skickas varje dag. Stationsområdet blev en knutpunkt och resenärer kunde betala för varor med pengar och det gav underlag för att starta affär. Här fanns förutom post även affärerna Skoglunds och Konsum. I Sandbergs bageri och konditori kunde man köpa goda bullar, kakor, limpor och även kaksmulor.
Om cykeln gick sönder kunde man få den lagad i cykelverkstaden.
Ledarna visade intressanta fotografier på byggnader från tidigt 1900-tal och en informativ tågtidtabell med prislista. Deltagare delade med sig av egna historier om platsen, händelser och personer som gav extra krydda för lyssnare.

Vandringen fortsatte upp mot golfbanan och i kanten av den studerade vandrarna bland annat den rödlistade majvivan som växer i många exemplar just här.

Vid golfbanans café vilade vandrarna benen och passade på att fika eller äta en glass samtidigt som Anders berättade om Tällbergsbyarnas golfbana där han spelar golf varje vecka.
Vandringen fortsatte nedför Kasgärdsvägen och vid korsningen med Nedre Kvarngattu fick vi veta att bönderna från Laknäs och Tällberg färdades den vägen när de skulle till kvarnen vid Leksboda för att mala sitt mjöl.
Sven visade var gränsen mellan Tällberg och Plintsberg går och Ingrid berättade om området med parhus vid Ovabacksgattu innan vandringen avslutades vid banvaktsstugan.
Deltagarna tackade de fem vandringsledarna med en varm applåd.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *