Historia

På den här webbplatsen kommer berättelser att publiceras som handlar om vad som hänt i Plintsberg förr i tiden. Berättelserna är tänkta att komplettera innehållet i boken Plintsberg – en by med vy över Siljan. Boken är resultatet av en bycirkel som startade 1983 samt en cirkel som pågick i början av 1990-talet då kartor, annan historisk dokumentation samt berättelser samlades, sammanställdes och slutligen skrevs, redigerades och trycktes i samverkan mellan människor i byn, elever vid Siljansutbildarna och Leksands Gymnasium med bidrag från Gottfrid Lindvalls minnesfond, Leksands hembygdsfond samt EU-projektet Framtidsutsikt Siljan. Boken finns att köpa på Kulturhuset i Leksand.

Här kan du också läsa om Plintsbergs historia:
Källa Wikipedia

Här kan du läsa om det gamla utsiktstornet:
Källa Wikipedia

P1000413Vykort från Bengtes Erik Erikssons (1893-1971) album

Utsikt från tornet

FullSizeRenderVykort inköpt på Tradera

Historiska kartor

plintsbergskartaLantmäteriet gör historiska kartor tillgängliga på sin webbplats. Via länken kan man se intressanta kartor, ägarlängder mm från 1825. Kopiera länken och klistra in den i din webbläsare. Filen måste än så länge visas i Internet Explorer men kommer inom kort att kunna öppnas även i Chrome och Safari. https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/show.html?showmap=true&archive=LMS&nbOfImages=16&sd_base=lms2&sd_ktun=4c4d535f5532342d34343a31

Käsjôr

Käsjôr (uttalas med betoning på första stavelsen) var ett redskap för att ta sig fram i snön förr i tiden. Nu för tiden används de för lek i nedförsbackar.

DSC05093
Käsjôr, här parkerade hos familjen Dahlin.