Historia

På den här webbplatsen kommer berättelser att publiceras som handlar om vad som hänt i Plintsberg förr i tiden. Berättelserna är tänkta att komplettera innehållet i boken Plintsberg – en by med vy över Siljan. Boken är resultatet av en bycirkel som startade 1983 samt en cirkel som pågick i början av 1990-talet då kartor, annan historisk dokumentation samt berättelser samlades, sammanställdes och slutligen skrevs, redigerades och trycktes i samverkan mellan människor i byn, elever vid Siljansutbildarna och Leksands Gymnasium med bidrag från Gottfrid Lindvalls minnesfond, Leksands hembygdsfond samt EU-projektet Framtidsutsikt Siljan. Boken är tyvärr slutsåld.

Här kan du också läsa om Plintsbergs historia:
Källa Wikipedia

Här kan du läsa om det gamla utsiktstornet:
Källa Wikipedia

P1000413Vykort från Bengtes Erik Erikssons (1893-1971) album

Utsikt från tornet

FullSizeRenderVykort inköpt på Tradera

Historiska kartor

plintsbergskartaLantmäteriet gör historiska kartor tillgängliga på sin webbplats. Via länken kan man se intressanta kartor, ägarlängder mm från 1825.

https://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/searchresult.html?countyREG=20&searchTypeMP=m&munParREG=Leksand&searchType=v&openSearchREG=Plintsberg&yearMinREG=1800&yearMaxREG=1928&taskREG=46&archive=REG&firstMatchToReturnREG=1

Käsjôr

Käsjôr (uttalas med betoning på första stavelsen) var ett redskap för att ta sig fram i snön förr i tiden. Nu för tiden används de för lek i nedförsbackar.

DSC05093
Käsjôr, här parkerade hos familjen Dahlin.